Nemesacél ékszerek  Újdonságok: Nemesacél Ékszerek PS071004 1b1

Néhány évvel ezelőtt még sokan ódzkodtak a nemesacélból készült ékszerektől, pedig sokkal tartósabbak, mint például az ezüstből készültek. Elég, ha csak az oxidációra gondolunk, ami az ezüstöt nagyon hamar fekete réteggel vonja be. Nem is beszélve az arany vagy egyéb nemesfémről, ami akár egy gyógyvizű strandolás hatására azonnal elfeketedhet.

De miért lett most ennyire népszerű ez a régóta ismert fém?

A 316L sebészeti acél egy speciális fajtája a nemesacélnak, mely más elemek hozzáadásával allergiamentessé válnak. Jellemző tulajdonságai még, hogy  kopásálló, rozsdamentes és saválló – bár ez ritkán szokott előnyt jelenteni egy karikagyűrű kiválasztásakor.

Fémallergiások is bátran viselhetik

Egy fémre akkor leszünk allergiásak, ha annak viselése közben nikkel só párolódik ki az anyagból, ami sokunk bőrét irritálja, és kiütésessé válunk tőle. A 316L sebészeti acéloknál már úgy készítik el az anyagot, hogy semmilyen körülmények között ne engedje ki magából a nikkel sót. Ettől vállnak allergiamentesé, és éppen emiatt használják az orvoslásban is már több mint 300 éve, például implantátumok alapanyagként.

A nemesacél néhány év alatt a legnépszerűbb ékszer-alapanyagok között

Ékszerkészítéséhez csupán néhány éve használják a nemesacélt. Sajnos egyre több ember érzékeny a különböző nemesfémekre. Szükség volt egy olyan megoldásra, melynek segítségével az allergiás emberek is viselhetnek ékszert. Ekkor jöttek rá, hogy a nemesacéloknak megvan ez a tulajdonsága, és a CNC maró gépek segítségével könnyen elő is állíthatók. Elsőként gyűrűket kezdtek gyártani, s mikor kiderült, hogy bevált, azaz nem okoz allergiát, nyakláncokat, karláncokat, piercingeket kezdtek tömegesen gyártani.

Mivel gépekkel lehet készíteni ezeket az ékszereket, így lényegesen olcsóbb az előállításuk. A nemesacél tulajdonságainak köszönhetően ugyanolyan, vagy még szebb ékszerek készülhetnek nemesacélból, mint nemesfémből.

A nemesacélt többféle anyaggal ötvözik, díszítik. Ilyen a kaucsuk. Nemesacél és kaucsuk gumi ötvözetéből sokféle és szép ékszer készül. A kaucsuk gumit szintén viselhetik allergiások is, kifejezetten masszív és strapabíró anyag. Kaucsuk gumiból készülnek pl. az autógumik is.

A nemesacél jól ötvözhető még különböző kristályokkal, drágakövekkel is, így igazi ékszert formálnak ebből az anyagból. A csillogó hatásuk okán sokan fehéraranyként tekintenek rá, merthogy a nemesacél egyik remek tulajdonsága, hogy a megmunkálás után csillogó felületű lesz. Egy szép kristállyal díszítve, könnyen összekeverhetjük, és igazi drágaköves fehér arany ékszernek nézhetjük egyszerű nemesacél ékszerünket. Neves ötvösök is készítenek nemesacélból gyűrűket ,melyeket aztán gyémánttal díszítenek és sok millió forintért eladnak.

A nemesacél pozitív tulajdonságainak köszönhetően már mandzsetta gombok és nyakkendőtűk is készülnek belőle, sőt még kulcstartók is.

Létezik színes nemesfém is, az elektromágneses medencében való fürdetéssel színezik őket, ami azt jelenti, hogy a színező anyag elektromágnesességgel tapad a nemesacélhoz. Ez azonban csak egy külső színezés. Arra nincs lehetőség, hogy a nemesacélt a gyártása során anyagában megszínezzék, így marad ez a módszer, ami azért nem tökéletes, mert a festék akár le is kophat idővel.

Ha színes nemesacél ékszerünk van, akkor takarításkor kerüljük a vegyszereket, mert ezek elősegítik a színezés kopását.

Egyre népszerűbbek ezek a fajta gyűrűk a jegyesek, házasulandók körében is, nagyon szép karikagyűrűk készülnek nemesacélból. Különösen azok veszik, akik a jelen gazdasági helyzetben nem engedhetnek meg mást, vagy pedig  a gyűrű csak esküvői kellék.

Miért választják szívesen a nemesacél ékszereket?

  • olcsóbb a nemesfémeknél
  • tartós, mert acélból készült
  • nem kopik, nem korrodálódik
  • nem feketedik, mint az ezüst, akár gyógyvizes medencébe is mehetünk vele
  • allergiamentes
  • nagyon népszerű, trendi ékszer

Mi a hátránya a nemesacélnak?

Az acél tulajdonságai közé tartozik az is, hogy kifejezetten kemény anyag. Ebből adódóan az ebből készült ékszerek átalakítása lehetetlen. Nem formálható úgy, mint az ezüst.